En çok kullanılan mutfak aletlerinden biri olan tava sığ yüzeye sahiptir. Teflon, granit, paslanmaz çelik gibi malzemelerden üretilen bu ürünler genellikle set halinde tercih edilir. Her mutfakta olması gereken tava çeşitleri kalite, özellik ve fiyat olarak birbirinden ayrılır. Özellikle teflon ve çelik tavalar geçmişten günümüze sıklıkla tercih edilen modeller arasındadır. Hangi tava türü daha sağlıklı diye sorulduğunda pek çok kişi çelik tavaların vazgeçilmez olduğunu belirtecektir. Yanmaz yapışmaz özelliğe sahip olan tava türleri değişik çaplara sahiptir. İlk örnekleri Yunan ve Roma medeniyetlerinde görülen bu parçalar çoğunlukla yiyecekleri kızartmak ya da yağ kızdırmak için kullanılır. Kullanım alanlarına göre farklı kategorilere ayrılan tava modellerini seçerken dikkatli davranmanız gerekir. Özellikle gıdalara kimyasal madde bulaştırmayan ve güvenilir olan modellere öncelik vermeli, kalitesinden emin olduğunuz tava markalarını tercih etmelisiniz.
Farklı fonksiyonlara sahip olan tava türleri mutfakta genel kullanıma uygundur. Satın aldığınız bir tava ile çok sayıda yemeği hazırlayabilirsiniz. Lezzetli tarifler yaparken kullanacağınız başlıca mutfak aletlerinden biri olan tavalar farklı ebatlarda olması sayesinde işinize yarar. Küçük olan tavalarda sos pişirebilir, az porsiyonlu kızartmalar yapabilirsiniz. Daha fazla yiyecek miktarları için büyük boylarda üretilmiş olan tava modellerini tercih edebilirsiniz. Tekli ya da set halinde satın alabileceğiniz bu parçalarda renk seçenekleri de mevcuttur. Ancak mutfakların demirbaşı olan çelik tava çeşitleri daima grinin ve siyahın tonlarını yansıtacaktır. Her mutfak tarzıyla uyumlu olan bu tavaları dilerseniz mutfağınızda aksesuar olarak da kullanabilirsiniz. Kulp kısmında bulunan asma halkası ile tava duvara asılabilir, çeliğin parlak gri tonu ile mutfağınıza ayrı bir hava kazandırabilir. Tavanızı doğru şekilde muhafaza ettiğinizde aldığınız verim her zaman daha fazla olacaktır.
Günlük kullanıma özel tava çeşitleri üretimde kullanılan ana malzemeye göre isimlendirilir. Bu açıdan incelendiğinde tavalar demir döküm, teflon, çelik, granit, seramik, saç gibi isimlere ayrılır. Kullanım amacı olarak ise wok, krep ve gözleme tavası, kızartma tavası, kapaklı ve çift taraflı tava çeşitleri mevcuttur. Alternatiflerin fazla olması sayesinde ihtiyacınıza ve bütçenize uygun tavayı kolayca satın alabilirsiniz. Model çeşitliliği fazla olmasından dolayı genellikle bu tür alışverişler için online mağazalar tercih edilir. Mağazaya ve modele özel kampanyalı fiyatlar olması sayesinde beğendiğiniz tava size daha uygun gelecektir. Seçimlerinizde fiyat haricinde ürünün kalitesine önem vermelisiniz. Yüksek kalitede olan tavaları nerede ve nasıl kullanacağınızı bilmeniz tavanın daha dayanıklı olmasını sağlayacaktır. Örneğin bazı modellerin yağ eklemeden de kullanılabilme özelliği vardır. Bunlar için ekstra bakım yapmanız gerekebilir.
Birbirinden şık sofralar hazırlamak için tava ve benzer mutfak gereçlerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Pişirme esnasında sunduğu kolaylıklar sayesinde mutfağınızda zamandan ve emekten tasarruf edebilirsiniz. Uygun tava modelini ararken binlerde model arasında kaybolmamak için tava seçiminde nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmeli, ne tür bir ürünün sizi memnun edeceğini önceden belirlemelisiniz. Model ne olursa olsun tavanızı kullanırken tahta, plastik ya da ahşap kaşıkla karıştırmalısınız. Tavanın dibinin çizilmesi kullanım ömrünün kısalmasına neden olacaktır. Özellikle teflon tava modellerinde keskin ve sert materyaller kullanmak yanmaz yapışmaz yüzeye zarar verecektir. Tavanın üzerinde herhangi bir deformasyon belirtisinin bulunmaması sağlıklı ve kullanılabilir olduğunun göstergesidir. Isıyı eşit derecede dağıtan döküm tava çeşitleri özel yemekler için daha fazla tercih edilir. Isınması biraz daha uzun süren bu tavalar et, balık, tavuk gibi besinlerin ızgara tadında pişmesini sağlar. Döküm olmasından dolayı geç ısınan ve geç soğuyan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle diğer tava modellerine göre biraz daha ağırdır.
Uzun ömürlü olması için tava bakımını düzenli olarak yapmanız gerekir. Kullanım sebebiyle zamanla tavanın dış yüzeyinde yağ kalıntıları ve renk kararmaları olabilir. Bunları önlemek adına bazı bakım ipuçlarını uygulamalısınız. Tava temizliğini çeşitli kimyasal malzemeler ya da doğal ürünler kullanarak yapabilirsiniz. Özellikle teflon ve çelik tavalarda temizliği aksatmamalısınız. Tavanızı ocakta ısıtarak ya da sıcak su ile ılık hale getirmelisiniz. Ardından yumuşak temiz bir sünger ve bulaşık deterjanı ile köpürterek yıkayabilirsiniz. Bu yöntem günlük kullanım sonrası temizlik için idealdir. Tava temizlerken aşındırıcı özelliğe sahip temizleyici bezler kullanmamaya özen göstermelisiniz. Aksi halde teflon tavalarda tavanın yapışmaz kaplaması zarar görecek ve hatta çıkmalar olacaktır.
Aldığınız tava ilk günkü görünümünü korusun istiyorsanız kaliteden hiçbir zaman ödün vermemelisiniz. Zamanla çizilmenin sıklıkla görüldüğü teflon tavalar sağlık açısından tehlikeli hale gelebilir. Granit ve çelik tavalarda bu olasılık biraz daha düşüktür. Özellikle paslanmaz çelik tavalar yapışmaz yüzeyli ve dökme alüminyumdan yapılmış olmalıdır. ProResist kaplamalı olan ürünler az yağ ile yaptığınız kızartmalarda en iyi sonuçları verecektir. Uzun süre ısıt tutma özelliğinin bulunması ve sıcaklığı eşit oranda yayması tavaların en beğenilen özellikleri arasında yer alır. Bu özelliğin uzun süre boyunca devam etmesi için tavanızı her kullandıktan sonra elinizde yıkamalı, bulaşık makinesinde kullanmamalısınız. Yıkama işleminiz bittikten sonra kağıt havlu, bulaşık bezi ya da kurutma rafı ile tavanın ıslaklığını giderebilirsiniz. Tava tamamen kuruduğunda yeniden kullanıma ya da muhafaza edilmeye hazır olacaktır. Eğer tavanızda zaman içerisinde yanmış alanlar oluştuysa bunları temizlemek için kabartma tozu kullanabilirsiniz. Tavayı hafif ısıttıktan sonra üzerine kabartma tozu serpiştirin ve az su dökerek macun kıvamı elde edin. Tavayı bu macunla kaplayıp akşamdan sabaha bekleyin. Ardından tavanızı yumuşak uçlu bir fırçayla ya da yumuşak bir süngerle temizleyebilirsiniz.
Kendi içerisinde çeşitlere ayrılan tava modelleri farklı yemekler hazırlamak için kullanılabilir. Hangi tavada en iyi neyin piştiğini bilerek tariflerinizin lezzetini ikiye katlayabilirsiniz. Eğer yemeklerinizi daha az yağlı yapmayı seviyorsanız granit ve çelik tavalar daha uygun olacaktır. Yüzeyleri kolay çizilmeyen ve yüksek ısıya karşı dayanıklı olan bu tava çeşitleri son zamanlarda popüler hale gelmiştir. Maliyetleri biraz fazla olsa da doğru kullanımla tavadan elde edeceğiniz faydayı artırabilirsiniz. Et kavurma, helva yapımı, krep, pancake gibi tarifleri bu tava ile hazırlayabilirsiniz.
Sulu yemek yapacaksanız seramik tava çeşitleri doğru seçim olacaktır. Sulu, peynirli ya da soslu yemekleri rahatça pişirebileceğiniz bu tavaları geniş çaplı olanlardan tercih edebilirsiniz. Bütçe dostu olan seramikler elde kolayca temizlenebilir. Diğer bir tür olan döküm tava fırında pişen sebze yemekleri ve et pişirmeleriniz için idealdir. Lezzetli tariflerin vazgeçilmezi olan bu parçalar etlerin sularını kaybetmeden pişmelerine destek olur. Isının aynı anda tavanın her yerinden verilmesi eti uygun kıvama getirir. Hassas bir yapıya sahip olan bu modellerin çizilmesine karşı dikkatli olmalısınız. En ufak bir dokunuşla çizilebilir ve çizildiğinde kullanım açısından riskler taşır.
Geçmişten günümüze vazgeçilmezlerden olan çelik tava çeşitleri ise enfes sote tarifleri ve daha kızarmış lezzetler için tercih edilir. Kızarmış ve dışı çıtır balıklar ya da tavuklar yapmak istediğinizde hemen çelik tavayı ocağa koyabilirsiniz. Çabuk yanabilen bu tavaların kullanımına ekstra özen göstermelisiniz.